Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Odgovorno s javnim novcem

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Na sjednici Skupštine HBŽ održanoj u ponedjeljak 11. listopada 2021. godine u Tomislavgradu usvojeno je izvješće o izvršenju proračuna HBŽ za prvih šest mjeseci. S obzirom na sadržaj materije
koji donosi činjenično stanje prihoda i rashoda, očekivano, ni rasprava nije bila većeg obima. Prezentirano stanje koje je ako se uvaže različiti parametri relativno dobro, može uvijek biti bolje.
No, uvriježena dugogodišnja praksa lošeg odnosa prema javnom i dobru i novcima mora se promijeniti.
Prema javnom koje je povjereno svim korisnicima proračuna, mora se poći ponašati domaćinski, odnosno onako kako se odnosimo prema sredstvima kućnog proračuna za koji se zna gdje su prioriteti te u kojem se pravcu i količini potrošnja može realizirati.
Vjerujem da je to jedan od modela za pokazati brigu za povjerena sredstva.
Tijekom rasprave posebno sam se osvrnuo na stavku: reprezentacija. To je jedan od prostora za pokazati prethodno, ali i puno drugoga.
Analizirajući utrošak sredstava samo užeg kruga korisnika nazočnih na sjednici vidan je kod većine drugačiji pristup potrošnji.
Vidna je manja potrošnja ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Naime, prošlogodišnja corona situacija, što bi bilo normalno i moralno, nije pojedinima ništa značila niti predstavljala kada je riječ o potrošnji javnog novaca s pozicija reprezentacija i drugih stavki za koje nije bilo opravdanja niti potrebe trošiti.
No, to ne znači da treba ovdje stati.
Puno je još prostora za napredak u smanjenju nepravedne i neopravdane potrošnje, neprimjerenog ponašanja i djelovanja s javnim novcem. Da je toga bilo nije nikakva nepoznanica građanima, a kamo li izravnim korisnicima. Potvrdio je to i predsjednik Skupštine HBŽ, čiju sam potrošnju naveo kao primjer neodgovorne potrošnje, kada je na kraju rasprave rekao da prekida s ručkovima poslije sjednica Skupštine određenog broja nazočnih sjednicama na koje je od ukupno potrošenih 6.218. KM, što je više od 50% planiranih sredstava, otišlo 70% iznosa.
Mogućim komentatorima za koje sam uvijek otvoren za razgovor u živo, unaprijed odgovaram samo na jedan mogući komentar: bez obzira na cjelokupnu situaciju i dalje vjerujem, bez obzira koliko je teško djelovati kao pojedinac, može se, nije nemoguće-bar ono što je u mogućnostima pojedinca. A više pojedinaca je i više učinka.
Dinko Periša, ŽNL
zastupnik u Skupštini HBŽ