Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Investiranje ili konzerviranje?

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Ovim obraćanjem javnosti, dajemo potporu svim budućim investitorima u Livnu koji su za svoj rad isposlovali sve dozvole i prošli kroz sve potrebite „filtere“, a ujedno osuđujemo svako politikanstvo, političku promidžbu, borbu za vlast, osobne, stranačke interese, interese raznih lobija koji se stavljaju ispred zajedničkog i interesa malog čovjeka.

Iako sve političke stranke koje djeluju na prostoru grada Livna i Hercegbosanske županije kao jedan od glavnih promidžbenih izbornih prioriteta imaju privlačenje  investicija, otvaranje radnih mjesta i zapošljavanja, svjedoci smo suprotnoga u praksi, odnosno raznih opstrukcija prilikom pokušaja investiranja pojedinaca u naše krajeve, političkog reketiranja i raznih drugih korupcijskih metoda zbog kojih je potencijalnim investitorima često gadljiva i sama pomisao da dođu ovdje i ulože svoj novac.

Najnoviji primjer za sve navedeno je odnos prema tvrtki Lara Natural d.o.o.. Da bi ista izvršila odobrena koncesijska istraživanja, prolazi pravu Golgotu, jer ih se raznim podvalama i lažnim konstrukcijama pokušava prisiliti na odustajanje od projekta.

Preočito je da pojedinci, zloupotrebljavajući svoj položaj te vodeći se  tobože velikom brigom za opći interes, nastoje graditi svoj politički autoritet. To treba jednom i zauvijek prestati. Stoga, predstavnike političkih stranaka pozivamo da se pri ovakvim temama suzdrže od politikanstva koje čini nemjerljivu štetu zajednici u kojoj žive. Da, politikanstva – jer kako, navodeći jedan primjer, drugačije nazvati to što su se neki dok su bili na poziciji, zalagali za otvaranja kamenoloma, a sada, kada nisu na poziciji, protiv su moguće izgradnje punionice vode?!

Poznato nam je da svaki zahvat u prirodi čini svojevrsnu štetu. Međutim pri donošenju ovakvih odluka, vodeći računa i o prirodnom skladu, moramo se voditi i pitanjem: što zajednici daje veću korist. U suprotnom sve nas vodi u tom pravcu da se ovaj prostor konzervira i da u njemu nema života i investicija što je sigurno jedan od glavnih razloga da nas napuštaju mladi i kompletne obitelji. Tako i ovdje  od potencijalnih investitora, ovog i budućih, očekujemo da se u potpunosti drže svih propisa i izvršavaju sve obveze u predviđenim rokovima, a o čemu posebnu brigu trebaju voditi institucije vlasti.

Napominjemo također da realizacijom investicija lokalna zajednica mora dobiti satisfakciju kroz poboljšanje lokalne infrastrukture, zapošljavanja osoba s područja gdje se investicija provodi i sl. o čemu brigu trebaju voditi i razvoj poštivanja pratiti druge ugovorne strane.

Konačno, ako se trebamo odlučiti između konzerviranja našeg prostora, napuštanja i gašenja ognjišta s jedne strane, a s druge strane investicija, razvoja i zapošljavanja uz poštivanje svih zakonskih pretpostavki i kroz prizmu održivog razvoja, mi ćemo uvijek biti za ovo drugo, investiranje.

Županijska neovisna lista