Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Ne/odgovorno s javnim novcem

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Niže napisano rekao sam javno i na sjednici Skupštine Hercegbosanske županije 29.3.2021. na kojoj je usvojen Proračun za 2021. i gdje je istaknuta neizvjesnost oko njegovog izvršenja više razloga radi.
Rečeno ću podcrtati obraćanjem ovim putem, ali i dodati neke nove stavke!
1. Pozivam sve proračunske korisnike da javni novac ne koriste za svrhe koje nisu opravdane, a i zakonski utemeljene. Pri tom mislim posebno na predviđena sredstva za reprezentacije, gorivo i slične stavke. Netko će reći kako su to mali iznosi. Generalno jesu, ali za pojedince nisu.
Neprimjereno je tražiti od drugih, a ne poći od sebe. Stoga ovdje primjer prvotno trebaju biti Skupštinski zastupnici sa službama Skupštine, Vlada i ministarstva sa svojim službama, pravosuđe, a onda i ostali korisnici. Samo jedan primjer: Svi znamo koja je svrha i smisao sredstava za reprezentaciju, a opće je poznato u koje svrhe su se ta sredstva najviše koristila i koriste. S ovom i sličnim individualnim i parcijalnim praksama se mora prestati za opću korist.
Socijalna osjetljivost, pravednost, promjena stila i modela ponašanja i trošenja koja je obilježavala prijašnje vlasti mora biti zamijenjena jedinim ispravnim modelima, a to su oni zakonski utemeljeni i opravdani, svrsishodni.
U tom kontekstu pozivam i Ministarstvo financija i cijelu Vladu da na tjednoj razini osmisli model informiranja i prezentacije prihoda i rashoda svih sredstava proračuna s pojašnjenjima, a vas poštovanu javnost na praćenje tih informacija, konstruktivno traženje odgovora. Javni novac mora biti vidljiv javnosti, a ne zaštićen često namještenim zakonskim propisima političkih elita u korelaciji i sprezi s ostalim nadležnim institucijama.
2. Generalno promatrajući, BiH ima jako dobru zakonsku regulativu, no nažalost nema učinkovitu provedbu na terenu.
Porezni novac je novac za plaće i zastupnika, policajca, prosvjetnih djelatnika, službenička, namještenika…ali i novac za medicinsku opremu, opremanje škola, projekte od općeg interesa, pomoći, poticaje…
Građanska svijest o osobnoj ulozi u ovoj financijskoj temi općenito nije dovoljno razvijena, namjerno ili…druga je tema.
Tako često zavidno ističemo primjere nekih zapadnih sustava, a isti model kod nas ne primjenjujemo. Opet jedan primjer: Fenomen „sramota tražiti račun“ za dobivene uslugu je kod nas itekako zaživio. I onda to pojedini pružatelji usluga protuzakonito dobro osobno iskoriste, a financijski sustav oštete.
Stoga pozivam sve inspekcijske službe različitih razina, poštujući svu specifičnost i njihovog posla da osmisle modele za maksimalnu provedbu zakonskih odredbi iz ove domene. U konačnici i sami ste dio ovoga sustava i od istog egzistirate. Vi poštovani građani ispoštujte svoje zakonsku obvezu o uzimanju računa. Tom minimalnom gestom činite maksimalni doprinos. Ovdje prve prozivam i pozivam na aktivno djelovanje one s najvišim primanjima u javnom sektoru, a onda sve ostale korisnike i građane.
3. U velikom postotku populacija naše županije se deklarira vjernicima. Papa emeritus Benedikt XVI. se u „Svjetlo svijeta“ pita: zašto kršćani svoju vjeru ne učine djelotvornijom na političkom planu? Ja to pitanje upućujem svim vjernicima političarima naše županije. Vjerske vrijednosti se ne žive unutar zidova, već izvan zidova vjerskih objekata. Kod nas su pak dvoličnost, troličnost, licemjerje interesantniji i draži; ili? Oglasite se i vi, vjerske zajednice, ali konkretnije, temeljitije, edukativnije, primjerom. Po meni imate i pravo i obvezu. Svi smo mi pa tako i vi na svoj način dio ovog općeg sustava.
Na kraju parafrazirat ću izjavu Valentina Inzka o „kalifornijskim mogućnostima“ nekih krajeva BiH i složit se s njim da ovo doista može biti Kalifornija. A hoće li i biti ovisi o volji svake stanovnice i stanovnika ove županije, ali doslovno svakog.
Dinko Periša, zastupnik ŽNL u Skupštini HBŽ