Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Osvrt na najavu V. sjednice Skupštine Hercegbosanske županije

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Za četvrtak, 17. rujna 2020. godine najavljeno je održavanje V. sjednice Skupštine Hercegbosanske županije, poziv – link: https://docdro.id/subUfwE.
U pozivu su između ostalih navedene točke koje se odnose na imenovanje i razrješenje Vlade Hercegbosanske županije.
Obzirom da je u pozivu naznačeno da bi se izvršilo imenovanje članove nove Vlade prije razrješenja članova stare Vlade što bi bio presedan jer se po svim političkim i pravnim uzusima prvo razrješava neko tijelo ili mu prestaje mandat, a nakon toga se imenuje novo tijelo u ime Županijske neovisne liste uputili smo inicijativu za izmjenu dnevnog reda – link: https://docdro.id/0hGFV7a .
Pored onog što je već navedeno u samoj inicijativi za izmjenu dnevnog reda na ovom mjestu ističemo slijedeće:
– koliko je sigurno, a samim time i ozbiljno od predlagatelja, ući u postupak imenovanja nove Vlade da pri tom unaprijed nije osigurano 17 ruku?
– je li svima jasno da dogovor Čović – Dodik iz Mostara kojim je postignut dogovor o zajedničkom nastupu SNSD-a i HDZ BiH u Hercegbosanskoj županiji stavlja izvan snage sporazume na nižoj razini pa tako i sporazum o uspostavi vlasti odnosno Vlade u našoj Županiji;
– jesu li članovi SNSD-a na nižoj razini spremni žrtvovati svoj politički ostanak odnosno političku budućnost unutar SNSD-a, jer postupak suprotan dogovoru Dodik – Čović sigurno bi značio njihovo raspuštanje, ako ne i brisanje iz članstva što je već viđeno na našim prostorima;
– jesu li osigurane 2 ruke zastupnike SDA jer nije dovoljna garancija da je to upravo tako izjava mandatara na Kolegiju da je Kantonalni odbor SDA dao zeleno svjetlo i da potpis sporazuma sa SDA uskoro slijedi jer bez odluke središnjice SDA teško je očekivati da bi neko na nižoj razini preuzeo na sebe odgovornost i potpisao sporazum;
– jesu li sigurni predlagatelji da se na samoj Skupštini ne može ostvariti većina u Klubu hrvatskih zastupnika od strane nekih trećih tako da bi moglo doći po njih do neugodnih iznenađenja;
– jesu li predlagatelji nove Vlade pri predlaganju kandidata za ministre vodili računa o tome da je u svim Vladama do sada mjesto predsjednika Vlade i ministra financija kao supotpisnika izvršenja financijskih obveza bili u pravilu iz Livna i Tomislavgrada ili su obje ove osobe iz Tomislavgrada….
– …..
Kako ima puno nepoznanica i nedovršenih stvari očito je da će nedostajati još ruku te je teško reći da će biti pomaka u formiranju Vlade Hercegbosanske županije zbog čega je realno očekivati da će ovih dana biti intenzivna potraga za pojedinim zastupnicima i njihovim rukama kako bi se došlo do sigurnih 17 ruku ili bar za osiguranje 13 ruku i zadržanja postojećeg katastrofalnog stanja.
Obzirom na navedeno moglo bi se očekivati da zbog pogoršanja epidemiološkog stanja i brzog širenja korona virusa dođe do odgađanja sjednice Skupštine Hercegbosanske županije.
Livno, 10.09.2020. godine,
Predsjednik i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije: Draško Dalić