Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Nezainteresiranost vlasti za stanje u Hercegbosanskoj županiji

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Iako je trenutni predsjednik vlade Ivan Jozić u ono malo javnih istupa što ih je imao naglašavao da im je razvoj gospodarstva u prvom planu djela vlade govore nešto drugo.

Proteklih mjeseci pod „budnim okom“ HDZ 1990 odvija se nekontrolirano i u najvećem broju slučajeva bespotrebno zapošljavanje u javna poduzeća, Elektroprivredu HZ HB i ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres, kao i u tijela javne uprave.

Kao što reče predsjednik županijskog odbora HDZ BiH i direktor JP „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres Branko Ivković to su dobra djela međutim to bi i bilo tako da se ne odvija prelazak zaposlenika iz privatnih poduzeća u javni sektor koji je i onako pretrpan.

Na taj način odvija se slabljenje ljudskih potencijala kod privatnika i polako ih se dovodi u poziciju da imaju problema s vršenjem registriranih djelatnosti zbog nedostatka obučene i vitalne radne snage.

Prijem u javnu upravu i javna poduzeća bi mogao biti za pohvalu da se pored već navedenog ne vrši i diskriminacija po političkoj osnovi jer se uglavnom zapošljavaju osobe pripadnici trenutno vladajućih stranaka u Hercegbosanskoj županiji HDZ BiH, SNSD-a i SDA.

Vladu Hercegbosanske županije ne interesira uspostava potrebnih institucija Razvojne agencije Hercegbosanske županije, Službe za razvoj i europske integracije i u okviru nje Odjela za dijasporu, koji bi kvalitetnim odabirom ljudstva i odgovarajućom obukom omogućili vanjske izvore financiranja kroz projekte prekogranične suradnje kao i sredstva iz drugih dostupnih izvora.

Njima je bitno da imaju na raspolaganju proračunska sredstva cca 70 miliona KM na godišnjoj razini, na čiji prihod imaju vrlo mal utjecaj, i da ih dijele njima podobnima, pojedincima ili udrugama.

Dok je nebriga i nezainteresiranost predstavnika vlasti u Hercegbosanskoj županiji za stanje i pokušaj organiziranja i usmjeravanja razvoja, osim za njima podobne i ovisne, imat ćemo pražnjenje prostora od najvitalnijeg dijela naše zajednice, a time otvaraju prostor da na taj prazan prostor se nasele neki drugi.

O njihovom neodgovornom odnosu govori i to da nisu uspostavili vlast u Hercegbosanskoj županiji ni 247 dana od dana održavanja Općih izbora čime potvrđuju teze onih koji kažu da nam nije potrebna vlast na županijskoj razini čime daju argumente za centralizaciju.

S poštovanjem,

Livno, 12. lipanj 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:
Draško Dalić