Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Hercegbosanska županija slijepo crijevo u Federaciji BiH

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

 

Svjedoci smo ovih dana da je Mješovito povjerenstvo donijelo Odluku kojom je granični prijelaz Vaganj – Bili Brig ostao u kategoriji graničnih prijelaza za pogranični promet s tim da je na tri mjeseca ili do slijedećeg sastanka Povjerenstva omogućen privremeni promet putnika ( link: http://www.granpol.gov.ba/Publication/Read/937576…).
Očito da politički predstavnici iz naše Županije na višim razinama nemaju utjecaj ili ga ne žele koristiti za opće dobro građana Hercegbosanske županije kako ne bi naudili svom političkom integritetu.
Krajem 2017. godine zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto prilikom obilaska granicnog prijelaza Vaganj zajedno s ministrima (link: https://www.vladahbz.com/granicni-prijelaz-vaganj-uskoro-c…/) izjavila je:
„Zadovoljstvo mi je da smo danas ovdje na još uvijek malograničnom prijelazu na kojem je pri kraju realizacija zacrtanog cilja da ovaj malogranični prijelaz Vaganj prekategoriziramo u međunarodni Granični prijelaz za promet putnika. Mogu reći da zahvaljujem u ovom trenutku svima onima koji su sudjelovali u svemu ovome: predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije, Ivanu Joziću i ministrima u Vladi Hercegbosanske županije i ministrima na državnoj i entitetskoj razini, direktoru Uprave za neizravno oporezivanje i službama Općine Livno koji su uložili mnogo truda i energije da se zacrtani cilj ostvari. Mi smo 12. rujna ove godine donijeli Odluku da se ovaj projekt privede kraju do konca prosinca 2017. godine. Sve su tehničke pretpostavke za otvaranje ovog prijelaza privedene kraju i sada slijedi odluka Mješovitog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom BiH i Republike Hrvatske koja bi se trebala donijeti na sastanku u sljedećih nekoliko dana. Nakon donošenja te odluke mi možemo pristupiti službenom otvaranju ovog graničnog prijelaza i kazati da smo uspješno priveli kraju ovaj veliki projekt iznimno vrijedan za ljude koji će prometovati ovuda, a tako i za službeno granično osoblje“.
Slično obećanje dao je i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović početkom 2018. godine (link: https://fenix-magazin.de/livno-blize-splitu-granicni-prije…/). Obećano jeste, ispunjeno nije.
Međutim, očito da je zamjenica predsjednika HDZ BiH precijenila svoje mogućnosti obzirom na dotadašnji podanički odnos prema pojedinim osobama na višim razinama.
Isto tako bitno je naglasiti da je navedeni granični prijelaz dobio status granični prijelaz za pogranicni promet Vaganj kao i da je prekategorizan granični prijelaz Kamensko u nižu kategoriju odlukama i sporazumima Vijeća ministara pod predsjedanjem Vjekoslava Bevande tijekom 2012. i 2013. godine, kadra HDZ BiH (link: https://docdro.id/SlASHprhttps://docdro.id/XyvkILdhttps://docdro.id/Dd2Yp0T i https://docdro.id/vHcs4JD ), a u isto to vrijeme zamjenica predsjednika HDZ BiH bila je Borjana Krišto.
Ovakvim podaničkim odnosom prema političkim predstavnicima s drugih prostora pretvorili smo prostor Hercegbosanske županije u slijepo crijevo.
Dok drugi imaju više prijelaza za neometan promet roba i putnika mi smo prinuđeni naše proizvode biljnog i životinjskog porijekla transportirati na stotine kilometara udaljene granične prijelaze od naše Županije.
Za sada toliko o brizi jedinih legalnih, legitmnih i tzv.stožernih predstavnika hrvatskog naroda u BiH kako sami sebe često nazivaju, a iz navedenog takav zaključak bi se teško mogao izvući jer upravo odnos prema prostoru Hercegbosanske županije ih u potpunosti demantira.
Dok drugi rade u interesu građana koje predstavljaju dotle predstavnici stranaka koji čine većinu HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDA u Hercegbosanskoj županiji ni 252-i dan od dana održavanja Općih izbora nisu uspostavili vlast u Hercegbosanskoj županiji.

S poštovanjem,

Livno, 17. lipnja 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:
Draško Dalić