Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Osvrt na “Drvarski slučaj”

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

„Došao je dopis iz župe? -Ne može! -Ali… -Ne može!“

Trajalo je dugo van svake pameti, sudionici u sporu bili su uporni, a pobijediti je mogao samo jedan! I bi tako! Ovako bi se možda sažeto mogla započeti priča vezana za dugogodišnja traženja ostvarenja prava katolika u Drvaru i nedopuštanja/nepriznavanja istih od strane drvarskih vlasti (mada su oni možda bili samo izvršitelji nekih drugih).

I nije bitno samo što je sve okončano, nego je bitno i što je epiloga ovakav kakav je! No, ne prvotno što je dobitnik spora katolička Crkva, odnosno župa u Drvaru, već što je dobitnik strana koja se borila argumentima, pravdom, pravom, pravičnošću, koja je kao partnera imala Boga. Bio je ovo dugotrajan proces. Možda je i katolička Crkva ovdje, dopuštam i to ovdje vjerovati, bila prepuštena viših ciljeva radi svom pročišćenju zbog ponekad korištenih krivih poteza kroz dodvoravanja zemnim bogovima. Kako god ovo je bila lekcija za sve! Za one koji žele više od zemaljskog i kojima je ovo samo prolazna životna etapa: ustrajati, vjerovati, ne lijepiti se uz, ne kompromitirati se i ne dodvoravati se nikakvim bogovima; samo jedan može biti pobjednik, onaj koji uvijek pobjeđuje zlo. Za one pak kojima je očito samo zemaljsko cilj, ukratko: David je pobijedio Golijata. I tako će uvijek biti. Bog ljubi svoje, ljubi potlačene, nezaštićene, nejake.

Gledajući s jednog drugog aspekta ovdje nema gubitnika! Župa u Drvaru dobila je novu priliku za duhovni rast-oprostiti sve nepravde i u ovom procesu te ostvarenje svog prava vezana za materijalna dobra. I pravni gubitnici, u ovom slučaju vlasti Drvara (i njihovi nadređeni, a i njima slični), mogu biti dobitnici ovoga spora ako dopuste sebe poučiti ako ničim drugim onda primjerima iz povijesti o tome kako završavaju oni koji se prave bogovima. No, mogu ići i onim još boljim, praktičnim putem pa priznati svoje pogreške, sići s lažnih visina, raditi da Drvar (i svako naše drugo mjesto, općina , grad) bude mjesto suživota, partnerstva, suradnje, brige za sve i većinskog i manjinskog. Zašto bit omražen, kad je omiljen zdraviji i bolji izbor! Puno je krucijalnih i prostora i prilika na koje treba odgovoriti i zbog kojih utemeljeno treba biti nepopustljiv! Ako ste izabrani za služitelje onda služite: i kroz razne vidove turizma, ekonomiju, poljoprivredu, međuvjerski dijalog…

S obzirom da je jedan od subjekata ovog osvrta vjerska zajednica dodajem i sljedeće: Ako je netko u ovoj zemlji sređen i uređen-iako još ima prostora za napredak kada je o čovjekovom dijelu riječ, onda sa sigurnošću mogu tvrditi da su to uz sve njihove slabosti i mane vjerske zajednice. Zašto ne uzeti dobro i modele rada od njih i njihove višestoljetne prakse!?

Politički život/postupci i s njima sve vezano moraju postati prostor za časno djelovanje. To pak može samo ako je akteru partner Časni, a ne nečastivi! U suprotnom, neminovan je pad, kad-tad.

Livno, 07. lipnja 2019. godine

Dinko Periša