Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Livanjsko polje odlagalište komunalnog otpada, a livanjske rijeke kanalizacije otvorenog tipa

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Livanjsko polje odlagalište komunalnog otpada, a livanjske rijeke kanalizacije otvorenog tipa

Ovih dana svjedoci smo da je livanjski gradonačelnik Luka Čelan potpisao Ugovor s direktorom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH o dodjeli financijskih sredstava za realizaciju projekta izvođenja radova na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže za naselje Žabljak – Rapovine.

Po završetku navedenih aktivnosti otpadne kanalizacijske vode iz naselja Brina, Gornji i Donji Žabljak te Rapovine bez ikakvog tretmana izravno će se ulijevati u rijeku Žabljak.

Ovo je još jedan od pokazatelja da se aktivnosti na rješavanju kanalizacijske mreže ne rade po prioritetima već po političkim utjecajima pojedinih osoba sklonih trenutno vladajućoj opciji u gradu Livno.

Da to nije tako umjesto navedenih aktivnosti kojima se naše rijeke pretvaraju u kanalizaciju otvorenog tipa prioritet bi bio izgradnja pročistača otpadnih voda.

O odnosu prema okolišu grada Livno pokazuje i činjenica da se u središtu Livanjskog polja već godinama odlaže komunalni otpad iako je prije desetak godina rečeno da je to samo privremeno rješenje dok se ne napravi sanitarna regionalna deponija.

Međutim, ta privremenost traje već desetak godina, a kako je postojeća sanitarna regionalna deponija dobila i uporabnu dozvolu za očekivat je da će se Livanjsko polje konačno osloboditi komunalnog otpada.

Nerazumljivo je zbog čega se ne koristi sanitarna regionalna deponija za koju su u dva navrata uzeta kreditna sredstva od Svjetske banke – Međunarodna banka za razvoj – IBRD u visini cca 2,2 miliona eura.

Ovo posebice ako se ima u vidu da imamo već godinama registrirano poduzeće JP „LI – ČISTOĆA“ d.o.o., kao i potrebita sredstva i zaposlene osobe za funkcioniranje navedenog poduzeća. Umjesto da se bavi djelatnošću za koje je utemeljeno imamo poduzeće koje se trenutno bavi iznajmljivanjem sredstava za izvođenje raznih radova drugim pravnim ili fizičkim osobama, a odlaganje komunalnog otpada i dalje se obavlja na Livanjsko polje.

Pored navedenog odlagališta na više lokacija u gradu Livno imamo divlja odlagališta otpada za koje se svake godine iz Županijskog ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša izdvaja određena sredstva za saniranje divljih odlagališta. I to se već ponavlja iz godine u godinu i na taj način sredstva troše, a ne rješava se problem divljih odlagališta.

Dokle ćemo rijeke pretvarati u kanalizacije otvorenog tipa, a polja i šume u odlagališta komunalnog otpada?

Najvjerojatnije sve dotle dok oni koji upravljaju u ime ljudi koji žive na prostoru Hercegbosanske županije ne shvate da u svakoj aktivnosti pa tako i ovoj mora biti lista projekata i prioriteta, a ne da se nešto radi zbog dodovoravanja pojedincima i potencijalnom glasačkom tijelu.

S poštovanjem,

Livno, 20. lipnja 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:
Draško Dalić