Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Umjesto autoceste dobili smo rotor i treću traku prema Kupresu, a umjesto plinovoda najvjerojatnije stiže mini punionica plinskih boca

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Umjesto kilometara autoceste kroz livanjski kraj i Hercegbosansku županije, lokalni HDZ BiH potpomognut stranačkim kadrom započeo je proširenje ceste prema Kupresu.
Tako su strateški projekt, autoceste prema jugu i sjeveru zemlje, koji bi omogućio ubrzani razvoj ovog kraja, zamijenili jednom dodatnom trakom na planinskom prijevoju, čija ukupna izgradnja košta dva puta manje nego jedan kilometar autoceste na zahtjevnijoj trasi.
Očigledno je da su u ovoj stranci još uvijek čvrsto uvjereni da bi autocesta podijelila Livno popola a da se isključivo krpanjem postojećih cesta, izgradnjom rotora i dodavanjem novih traka jačaju preduvjeti za ekonomski rast.
Analogno ovakvoj logici, odnosno kroničnom neznanju, nesposobnosti i nezainteresiranosti za razvitak ovog kraja, može se lako pretpostaviti kakav odgovor će spomenuta stranka ponuditi za aktualni strateški plinski projekt Južne interkonekcije, čiji primarni vod prolazi kroz livanjsko dvorište, Šujicu.
Kao što su projekt autoceste zaustavili jer presijeca Livno, vjerojatno će plinovod biti okarekteriziran opasnim jer je materija lako eksplozivna pa je onda bolje držati se podalje.
A da će biti tako govore i izjave vodećih ljudi HDZ-a BiH Livna i Hercegbosanske županije koji nisu ni čuli za taj projekt.
Uskoro ćemo početi slušati njihove priče o opasnostima projekta dok će se međuvremenu u federalnim zastupničkim domovima izglasati finalna forma Zakona o plinovodu bez odvojka prema Livnu, istog onakvog kakvog će dobiti Široki Brijeg i Mostar.
Na kraju vjerojatno možemo očekivati PR događaj svečanog otvaranja nekog privatnog mini pogona za punjenje plinskih boca za kućanstva sa troje uposlenih kao kompenzaciju za plinovod.
Ove dvije priče, o autocesti i plinovodu razotkrivaju sav jad, neznanje, nesposobnosti i ciljeve vladajuće stranke u u Livnu i Hercegbosanskoj županiji.
Umjesto stotine milijuna vrijedne autoceste – rotori i iznuđeno dodavanje trećih traka na loše magistralne ceste, a umjesto strateških energetskih projekata, najvjerojatnije neka mini investicija do deset tisuća maraka.
Livno, 12. prosinac 2020. godine,
Predsjednik ŽNL i Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije: Draško Dalić