Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Neznanje, nezainteresiranost i nemar vladajućih u Livnu i HBŽ-u se nastavlja Za autocestu kroz Livno misle da bi prostor Livna podijelila popola, a za projekt plinovoda nisu ni čuli, a kamoli da su nešto poduzeli.

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Vlada Federacije BiH na svojoj 241. sjednici održanoj 22.10.2020. godine usvojila je Nacrt zakona o plinovodu „Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“ kojim se uređuju pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje ovog plinovoda na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (Bosna i Hercegovina) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar na teritoriji Federacije BiH – link: https://docdro.id/vGpSmNQ .
Vlada FBiH, kao predlagatelj ovog zakona, mišljenja je da je, s obzirom na to da je postojeći plinovod star 42 godine, provedba projekta „Južna interkonekcija“ ključna za održavanje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i diverzifikaciju izvora i pravaca opskrbe prirodnim plinom i kao takav predstavlja jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u području energetike u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Projekt uključuje infrastrukturu, točku interkonekcije, investitora, način financiranja, javni interes i provedbu eksproprijacije nekretnina, korištenje zemljišta, upravne postupke izdavanja dozvola i uključenost vlada županija/kantona, mjerodavnih ministarstava i drugih tijela uprave, institucija i gospodarskih društava i druga pitanja od značaja za njegovu realizaciju.
Između ostalog člankom 5. stavkom 2. točkom b) navedenog Zakona utvrđeno je izgradnja odvojka za Mostar u drugoj fazi.
Iz navedenog proizlazi da nema odvojka za Livno što je još jedan od pokazatelja koliko se malo vodi briga o Livnu, posebice od livanjki i livnjaka, pa onda i drugih političara koji su iz Hercegbosanske županije na višim razinama ili su visoko pozicionirani u političkim strankama kojima pripadaju.
Umjesto brige za opće dobro i dobro većine nas očito njihova jedina briga je za njih same ili uski krug ljudi koji im osiguravaju pozicije na kojima se već desetljećima nalaze.
Pozivamo predstavnike vlasti i političare s područja Hercegbosanske županije, posebice zastupnike na razini Federacije BiH, da ulože amandman na članak 5. stavak 2. točku b) Zakona o plinovodu „Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“ koji glasi: „izgradnju odvojka za Mostar u drugoj fazi.“ tako da se ista dopuni i glasi: Izgradnju odvojka za Mostar i Livno u drugoj fazi.
Isto tako pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne odnosne predstavničke vlasti na razini Grada Livna i Županije da reagiraju na ove postupke koji su na štetu grada Livna.
Livno, 09. prosinca 2020. godine,
Predsjednik ŽNL i Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije: Draško Dalić