Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Dno izbornog procesa

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Iako je, nažalost, veliki broj medija ovisan i ne ispunjava svoj osnovni postulat u djelovanju – neovisnost i objektivnost, ima i onih koji odolijevaju tom trendu, načinima djelovanja i pritiscima.
Kroz svoje istraživačko novinarstvo samo za proteklih nekoliko izbornih ciklusa uočili su i ukazivali na sve moguće oblike kupovine i malverzacije s glasovanjima kao i one koji “u rukavicama” stoje iz toga.
Analizom novinskih sadržaja vezanih uz izbore i to onog dijela koji se odnosi na prijave glasača za glasovanje putem pošte, od 2014. do 2020. godine uočljiv je znatan porast broja “zainteresiraih glasača” izvan BiH za glasovanje u Bosni i Hercegovini.
Tako je ove godine za izbore prijavljeno oko 100.000 glasača.
Ne bi bila sporna tolika i iznenadna “odgovornost bh. građana prema domovini” kako je priopćeno iz ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da se već u dosadašnjim provjerama nije uočila prijava 25 mrtvih osoba.
Dokle to ide!?
Prijave krađa identiteta i ostali oblici izbornih kriminalnih radnji koje je Središnje izborno povjerenstvo BiH uputilo Tužiteljstvu u prethodnim izbornim procesima do sada nisu urodile plodom.
Stoga ih ovako javno, iako ćemo to učiniti i službeno, pozivamo da uz mogućnost provjere, što su već učinili na svojim internetskim stranicama, objave i popis državljana Bosne i Hercegovine prijavljenih za glasovanje izvan BiH.
Za ovo uporišta ima itekako dovoljno; ovdje navodimo samo dva, naša lokalana.
Prvo: Za BiH Izbore 2018. stanovnici pograničnih područja BiH su se “prijavljivali” u susjednim pograničnim mjestima u Hrvatskoj (Sinj, Trilj, Aržano, Knin…) kako bi glasovali putem pošte, a ne u svom mjestu stanovanja.
Poznajući mentalitet našeg čovjeka sumnjamo da bi itko na ovakav način koristio svoje glasačko pravo.
Drugo: statistički podatak na primjeru Tomislavgrada (prema analizi HRS-a)! Izbori 2012.-117 dopisnih glasova, Izbori 2014. – 120 dopisnih glasova, Izbori 2016. – 1003. prijavljena dopisna glasača ili povećanje od 857%. U Livnu ih je te 2016. bilo prijavljeno 126.
Za vidjet nam je koliko će ih biti prijavljeno za ovogodišnje izbore.
Prethodno navedeno, ali i tolika neuobičajena pred-predizborna šutnja, tišina, pasivnost nacionalnih stožernih stranaka budi sumnju da se opet “nešto nejestivo kuha”.
Pitamo se da im možda jedina aktivnost nije baš ova: izborne manipulacije.
Svjesni su vjerojatno da samo na takav način još mogu “pobijediti”.
Kao potkrepu navedenom donosimo samo nekoliko linkova na kojima možete vidjeti i svojevrsne detalje, a svima vama koji budete žrtve ovih radnji stojimo na raspolaganju po bilo kojem pitanju i mogućoj aktivnosti.
Livno, 07. rujan 2020. godine,
Izborni stožer ŽNL