Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Osvrt na III. izvanrednu sjednicu Skupštine Hercegbosanske županije

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

 

Na samom početku sjednice obzirom na članak 190. Poslovnika Skupštine Hercegbosanske županije vidjelo se da na sjednici Skupštine nije nazočan zastupnik, a ujedno i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić iako je po Poslovniku obvezan redovito nazočiti sjednicama.

Pored navedenog sjednici nisu nazočili i svi ostali ministri osim zastupnika i ministra financija Stipana Šarca i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivice Brešića.

Bilo bi interesantno za javnost da predsjednik Vlade i ministri u Vladi Hercegbosanske županije koji nisu bili danas nazočni na sjednici Skupštine HBŽ daju informaciju javnosti zašto ih nije bilo iako je to njihova obveza.

Opravdanje nikako se ne može naći u tome da su u isto vrijeme imali Vladu jer kako izjavi ministar financija već mjesecima ništa ne rade, a da im je u zadnje vrijeme jedina aktivnost bila donošenje odluke o regresu.

S početkom u 10,00 sati održan je Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije na kojem su predložene i usvojene slijedeće točke:

1. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o prijenosu prava i obveza Skupštine ŠGD Kupres Hercegbosanske šume i
2. Tekuća pitanja.

Pod prvom točkom na samoj sjednici Kluba dostavljeni su prijedlozi kandidata za članove Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres u ime Kluba zastupnika HDZ BiH u Skupštini HBŽ i to:

1. Kristijan Petrović iz Tomislavgrada;
2. Ilija Bagarić iz Tomislavgrada i
3. Mate Radoš iz Tomislavgrada,

dok je u ime Kluba zastupnika HDZ 1990 za člana Skupštine Društva predložen Josip Penić iz Livna.

Nakon kraće rasprave u kojoj je sudjelovao i zastupnik Županijske neovisne liste uz suzdržane glasove dva zastupnika HNL-a (Ivan Krstanović i Rade Ćurković), jednog zastupnika Županijske neovisne liste (Draško Dalić) i jednog zastupnika HDZ BiH (Ivan Ivić) većinom glasova usvojeni su prijedlozi Klubova zastupnika.

Nakon toga održana je sjednica Skupština s jednom točkom koja je glasila Odluka o izmjeni Odluke o prijenosu prava i obveza Skupštine ŠGD.

U raspravi povodom navedene točke sudjelovao je i zastupnik Županijske neovisne liste čija će cjelovita rasprava bit stavljena na uvid naknadno.

Nakon nekoliko rasprava zastupnicima u Skupštini obratio se ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić koji je između ostalog naveo da ima veliki broj počinjenih nezakonitosti koje će dostaviti mjerodavnim institucijama te da je ukupni gubitak poduzeća do sada cca 15 miliona KM.

Također, naveo je da je pogriješio što je i sam sudjelovao u smjeni prethodne Uprave i Skupštine Društva te da se zbog toga ispričava bivšem direktoru JP „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres Drašku Brnić.

Nakon provedene rasprave pristupilo se glasovanju slijedećeg ishoda:

ZA:

1. Stipan Šarac – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
2. Ante Tadić – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
3. Robert Bagarić – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
4. Ivan Tomić – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
5. Anita Batarilo – OO HDZ BiH Tomislavgrad;
6. Mladen Šarić – OO HDZ BiH Tomislavgrad.
7. Nedjeljko Rimac – HDZ 1990 iz Livna;
8. Jozo Ćosić – HDZ 1990 iz Livna;
9. Anamarija Raič – HDZ 1990 iz Kupresa;
10. Drago Stanić – HDZ 1990 iz Tomislavgrada;
11. Josip Tomić – Narodna stranka radom za boljitak iz Tomislavgrada;
12. Krešimir Tabak – HRS (Hrvatska republikanska stranka) iz Tomislavgrada;
13. Jugoslav Brdar – SDP BiH iz Livna i
14. Duško Radun – SNS iz Bosanskog Grahova.

SUZDRŽANI:

1. Ivan Krstanović – HNL iz Šujice – Tomislavgrad;
2. Rade Ćurković – HNL iz Kupresa i
3. Jasenko Tufekčić – SDA iz Livna.

PROTIV:

1. Drago Puzigaća – SNSD iz Drvara i
2. Draško Dalić – ŽNL (Županijska neovisna lista) iz Livna.

Obzirom na odluku skupštinske većine u Skupštinu Društva imenovani su:

1. umjesto Dragana Konte iz Livna, Kristijan Petrović iz Tomislavgrada – HDZ BiH, predsjednik Skupštine Društva;
2. umjesto Ile Krezo iz Glamoča, Ilija Bagarić iz Tomislavgrada – HDZ BiH;
3. umjesto Zorana Barić iz Bosanskog Grahova, Mate Radoš iz Tomislavgrada – HDZ BiH te
4. umjesto Josipa Petrović iz Tomislavgrada, Josip Penić iz Livna – HDZ 1990;

dok članovi Skupštine Društva iz reda Bošnjaka i Srba odnosno SDA i SNSD nisu smjenjeni.

Iako smo na samoj sjednici Skupštine opširno obrazložili što smo bili protiv, obzirom na velik broj upita zašto smo tako postupili, ovdje ćemo kratko navesti da je razlog takvog postupka bio taj što smo tražili da se omogući predstavnicima Skupštine društva, Nadzornog odbora i Uprave društva da dostave izvješće o svom radu kako bi se mogle utvrditi činjenično stanje i razlozi za njihovu smjenu.

Također, naglasili smo da bi zastupnik Županijske neovisne liste kad bi gledao samo s osobne strane bio s obe ruke za smjenu postojeće Skupštine, Nadzornog odbora i Uprave jer su prilikom razrješenja s mjesta predsjednika Vlade Hercegbosanske županije isti ti koji čine trenutno Upravu Društva i oni koji s njima upravljaju bivšeg predsjednika Vlade rasporedili u zatvor otvorenog tipa koji smo mi zaposleni zvali „Alkatraz“, a ovi u sustavu ŠGD –a Rasadnik Pržine.

Umjesto da bivšeg predsjednika Vlade vrate na mjesto Šefa službe za internu kontrolu isti su ga rasporedili na najniže plaćeno mjesto u sustavu ŠGD-a o čemu se vodi sudski postupak. Navedenim rasporedom umanjeni su prihodi za cca 800 KM na mjesečnoj razini, ali sam uz pomoć većine vrijednih i poštenih ljudi u zatvoru otvorenog tipa tzv. Alkatraz izdržao i stekao veliku pouku za daljnje političko djelovanje i život na čemu se i ovom prilikom zahvaljujem zaposlenicima “Alkatraza” i ujedno ih pozdravljam.

S poštovanjem,

Livno, 1. listopad 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:
Draško Dalić