Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Razrješenje članova Skupštine ŠGD Kupres Hercegbosanske šume

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

U prvom redu očekivali smo od istih ovih koji sada mijenjaju ovu Skupštinu Društva da se pospu pepelom i kažu da se pogriješili prilikom smjene Skupštine Društva krajem 2016. godine jer su i po njihovom svjedočenju napravili veliku pogrešku.

Na kolegiju Skupštine smo iznijeli svoj stav – da nije dobro ići u tako brzu promjenu Skupštine društva, a nakon toga Nadzornog odbora i Uprave društva jer isti od dana imenovanja nisu podnijeli izvješće o svom radu.

Također, naglasili smo da obzirom na navedeno Kolegij bi trebao ići u pravcu da se donese odluka da se zakaže redovna sjednica Skupštine na kojoj bi Uprava, Skupština i  Nadzorni odbor Društva bili pozvani da podnesu izvješće o svom radu kako bi zastupnici imali jasniju sliku o načinu rada Društva, a time i više elemenata za što pravičniju odluku.

Iako je pojašnjenje predlagatelja išlo u pravcu velike brige za zaštitu imovine Društva očito je da se u ovom slučaju radi o preuzimanju poluga za uspješnu uspostavu Vlade Hercegbosanske županije i onemogućavanja bilo kakvog mogućeg manevra suprostavljenoj strani da trgovinom utjecajem, karakterističnoj za naše vlastodršce, spriječe planiranu uspostavu vlasti sukladno volji skupštinske većine.

Zanimljivo je da postoji velika zabrinutost za stanje Društva tek sada kada se vodi bespoštedna unutarstranačka bitka za prevlast jedne struje nad drugom ili jedne osobe nad drugom.

Ako je stvarno stanje u Društvu alarmantno kako se navodi u pojašnjenju predlagatelja onda uistinu postoji potreba da se prije samog čina razrješenja članova Skupštine dobije detaljna informacija od svih tjela o stanju Društva, jer se radi o javnom interesu o čemu bi trebali biti informirani mi zastupnici i svi žitelji županije.

Svjedoci smo da se broj zaposlenih u Društvu drastično povećao u zadnje vrijeme.

Sam predsjednik Skupštine Društva kaže da prekobrojnog upošljavanja ima  ali da je ono rezultat socijalne osjetljivosti društva prema građanima ove županije i ona za sad ne dovodi upitnost likvidnosti poduzeća po bilo kojoj osnovi

Ovakve nebulozne komentare nismo čuli samo od predsjednika Skuštine nego i od predsjednika Uprave društva koji jednom prilikom reče da između novog upošljavanja i dugovanja poduzeća bira ovo prvo.

Kada imate takve stručnjake koji su tako “socijalno osjetljivi” onda se zaista ne treba čuditi da ovo Društvo uskoro doživi sudbinu Aluminija i mnogih drugih poduzeća koja su propala zbog lošeg upravljanja i prevelikog političkog uplitanja gdje ekonomskaa i tržišna logika nemaju mjesta.

Skupština Društva nije po svom statutu nadležna za vođenje socijalne politike u županiji, a ne možemo se sjetiti da je Vlada ili bilo tko drugi donio bilo kakvu odluku o zapošljavanju u Društvo po bilo kom priroritetu pa tako i zbog imovinskog stanja.

Prije da se radi o stranačkom, političkom uhljebljivanju i trgovini utjecajem sa ciljem pridobijanja glasova birača, očitoj zlouporabi javne funkcije zbog čega će vrlo brzo biti ugrožena likvidnost poduzeća i dovedena u pitanje mnoga radna mjesta.

Da, svakako smo za povećanje zaposlenosti, ali na potpuno zdravim ekonosmkim osnovama i na jedan sasvim drugačiji način.

 

U nastavku rasprave iznijet ću neke od komentara na naša priopćenja u vezi današnje sjednice kao i na članak pod nazivom: Početak političkog kraja donedavne apsolutne vladarice HBŽ-a, izgubila potporu i Čovića?

Dragan Konta  – predsjednik Skupštine društva:

Vođen ovim vašim priopćenjima moram o svemu iznijeti i svoj stav.

Da, ja sam dao komentar koji citirate i sve što komentiram potpisujem svojim imenom i prezimenom tako da iza tog komentara ne stoji osoba koja se predstavlja kao Dragan Konta nego sam to uistinu ja.

Iz vaših navoda vidim ciljate na to kako se ispunjava to što ste navodili, samom smjenom skupštine društva ŠGD Hercegbosanske šume, a čiji predsjednik sam ja.

Moram reći da je po meni taj prijedlog za smjenu očekivan s obzirom na novu skupštinsku većinu i to nije ništa novo. No znači li to i sve drugo što ste vi naveli u vašem priopćenju , Početak kraja Borjane Krišto, ostaje da vidimo, a ja mislim ne.

Ovdje moram reći i to da mi se vaš prijedlog da se prije glasanja o smjeni skupštine treba pozvati Skupštinu Društva i Nadzorni odbor da podnesu izvješće o svom radu, a tek potom glasa o smjeni, čini jedino logično i ispravno.

Vama, a vjerujem i svim zastupnicima, je poznato da skupština ŠGD ima i obvezu da jednom godišnje podnese izvješće o svom radu i stanju u ŠGD ŠUME HBŽ, u skupštini HB Županije.

Zašto ta točka nikad nije stavljena na dnevni red skupštine to mi ne možemo znati jer mi ne predlažemo dnevni red Skupštine HBŽ.

Očito se nekom žuri, a to su oni koji stanje u ŠGD HB šume predstsvljaju alarmantnim bez ikakvih objektivnih utemeljenja.

Odgovorno tvrdim da je stanje u GOSPODARSKOM DRUŠTVU ŠUME HBŽ  apsolutno stabilno, visoke stope likvidnosti te da njeno poslovanje ničim nije ugroženo.

Objektivnih poteškoća ima, ali se one prevazilaze na najbolji mogući način.

Kad je u pitanju prekobrojna uposlenost, da nje ima, ali to upošljavanje je rezultat socijalne osjetljivosti društva prema građanima ove županije i ona za sad ne dovodi upitnost likvidnosti poduzeća po bilo kojoj osnovi.

Uz to poduzece je poduzelo niz aktivnosti kako bi u budućnost ta likvidnost bila još bolja.

Uz to u našem mandatu su uložena značajna sredstva u deminiranje većih površina šumskih pojasa, krša, goleti i pašnjaka.  Najvećim dijelom ti pašnjaci i goleti su u privatnom vlasništvu ili vlasništvu gradova i općina, a ipak sav financijski teret snosi  ŠGD. 

Znajući da je naša Županija najzagađenija minsko eksplozivnim sredstvima na prostorima BiH smatramo da je to i naša obveza. Deminiranjem tih prostora oslobađamo velike površine šume za sječu, a za sve naše žitelje ovaj prostor činimo sigurnijim.

Stoga svaki zastupnik u Skupštini HBŽ bi trebao to imati u vidi, informirati se o pravom stanju u ŠGD a nakon toga dati svoj glas ZA ili PROTIV.

Bar toliko odgovornosti bi trebali imati prema građanima te im omogućiti da uistinu znaju pravo stanje u ŠGD.

Predsjednik skupštine ŠGD: Dragan Konta

Pored navedenog u komentaru predsjednik Skupštine Društva Dragan Konta je istakao slijedeće:

„Volio bi da imam priliku osobno reći na Skupštini što imam i što uistinu je, a to ne će i ne može reći nitko osim mene.

Isto tako predsjednik Skupštine Društva istakao je da se nada da će još koji zastupnik pročitati njegov komentar i razmisliti o svemu.

Ali naglašava da ako su izgubili povjerenje zastupnika HDZ BiH Tomislavgrad onda taj gubitak povjerenja trebao bi  se odnositi na sve članove Skupštine i Nadzornog odbora bez obzira jesu li oni iz Livna ili Tomislavgrada, jesu li Srbi, Bošnjaci ili Hrvati.

Za navedenu tvrdnju ukazuje na činjenicu da su sve odluke koje su donosili kao Skupština Društva ili Nadzorni odbor donosili zajedno, a ne preglasavanjem, bez suzdržanih ili protiv, a kao dokaz da je to tako može se lako utvrditi jer su sve sjednice snimane.

Uz to predsjednik Nadzornog odbora je iz Tomislavgrada, a praksa je da ono što oni usvoje ili donesu ide na Skupštinu Društva, a po saznanjima OO HDZ BiH Tomislavgrad će ponovo predložiti za članstvo u tim tijelima iste osobe Bakovića i Petrovića.

Imajući u vidu navedeno očito je da se ovdje ne radi o gubljenju povjerenja zbog zaštite imovine Društva već smjena zbog gubitak povjerenja u članove Skupštine Društva iz Livna od strane članova OO HDZ BiH Tomislavgrad.

Navedeno ukazuje na lokalizam koji nas uništava sve ovo vrijeme.

Što se tiče upošljavanja samo neka se zastupnici pogledaju između sebe, također i dvoje predsjednika stranaka i vidjet će ljude koji su vršili pritisak na upošljavanje, kao i to ko je koga uposlio.

Tu nema tajne tajne to je tako mada broj uposlenih nije problem 200 ih je primljeno na određeno i s njima se može uvijek raskinuti ugovor, a mislim da je i naša obveza bila da moramo ponijeti dio ovog tereta ekonomske krize kako  i bar tih 200 ljudi s obitelji ostalo ovdje dok se ne ukaže bolje vrijeme.

Mislim da bi vam trebalo biti poznato da i financijski to možemo podnijeti jer smo na 25. rujna 2019. godine na računu imali 11,5 miliona KM.

To valjda dokazuje našu likvidnost te da firma nije u rasulu, a normalno je da problema imamo kako objektivne tako i subjektivne naravi.

NN osoba – njen stav

Mladen Prskalo: A predsjedniče kako opravdavate to što od drvoprerađivača nitko nema trupaca? Spominjete stabilno društvo znači bitno je samo da ima za plaće novaca.

Odgovor Dragana Konte: Ne, Mladene nemislim tako, bitno je da svi funkcioniraju osobito drvopreradivači jer zbog njih se šuma i siječe njih i građana za ogrijev. Osobito drvopreradivači u našoj županiji. Znam da poteškoća ima i da se nastoje prevazići, ovisno o tom koliko si vezan za drvopreradivače, a mislim da jesi dok poznaješ njihov problem onda vjerovatno znaš i za probleme nedostatka sjekača, loše vremenske uvjete osobito u svibnju i da ne nabrajam sve. Ali mislim da su oni ti o kojima moramo voditi računa i vjerujem da će se iznaći način da oni dobiju dovoljne količine trupaca.

Pored stava predsjednika Skupštine Društva Dragana Konte na ovom mjestu navodimo i drugačije razmišljanje iz sustava ŠGD-a koja su mogla biti pretvorena u pitanja na koje su trebali dati odgovor predstavnici Društva da im je to omogućeno:

Što se tiče razrješenja članova Skupštine odnosno opunomoćenika. Njih se nema što razrješavati jer oni nisu imenovani na mandat nego su opunomoćeni i njihov mandat traje dok punomoć ne povuče tijelo koje im je izdalo punomoć tj. Skupština Hercegbosanske županije. Budući da je njih opunomoćila prošla Skupština, punomoć im je prestala postojati danom prestanka mandata bivše Skupštine HBŽ tj. početkom studenog 2018. godine.

To znači da odluke koje su donosili nakon toga ne bi trebale imati pravnu snagu.

Skupština ŠGD je odgovorna ako nije dostavljala godišnje izvješće Skupštini HBŽ, a ako su su dostavljali onda odgovornost treba tražiti  unutar ministra poljoprivrede, vodoprivrede išumarstva ili predsjednika Vlade ili predsjednika Skupštine HBŽ.

Bivša uprava ŠGD 2016. godine imala je dobit cca 1,5 miliona KM. Nova uprava 2017. godine, koja je izabrana od strane istih koji danas mijenjaju postojeću Skupštinu Društva, imala je gubitak cca 2,5 miliona KM, a 2018. godine isto gubitak 1,5 milion KM.

U 2019. godini vrlo izvjestan gubitak pitanje je samo koliko. Vjerojatno više nego prethodne 2018. godine, a razlozi za to su tri krupnije stvari – potezi postojeće Uprave Društva:

  1. ZAPOŠLJAVANJE

300 ljudi više u zadnje dvije godine. A sve upitno, nema natječaja, nepotizam, nema ni socijale ili vrlo mal broj slučajeva. Na godišnjoj razini novi radnici koštaju firmu više od milijun KM, a ti novopečeni radnici ne pridonose rastu proizvodnje.

  1. DEMINIRANJE

Isto upitno. Konta se još hvali kako Društvo vrši razminiranje goleti i krša te da je to obveza Društva. Za njega pitanje – neka kaže u koliko su Odjela razminiranih ušli sa sječom i koliko su pridonijeli proizvodnji i otpremi drvnih sortimenata u prošloj i ovoj godini te koliko su dali para za deminiranje.

  1. Likvidnost je još solidna. Ali ne zaboraviti da je ona ostala od stare Uprave Društva i koliko toliko se održava. Ali ona je samo jedan od pokazatelja poslovanja poduzeća.

Jer sad ide zimski period, proizvodnja planirana se ne će ispuniti, nema priliva plaćanja jer ni kupci nemaju robe i nemaju što plaćati preko zime, a u dvije godine povećava im se cijena robe.

Nadalje ide se u milijunsku nabavu strojeva nije klasično zaduživanje ali jeste plaćanje u 10-ak rata što će dodatno opteretiti poslovanje tj. povećati troškove.

NN osoba – njen pogled

Pored navedenog navest ću i dobrim dijelom citirati razmišljanje – pogled osobe koja je dobro upoznata sa stanjem u HBŽ, pa i u društvu JP ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres koje nam je dostavljeno u elektronskoj formi, a ono glasi:

„ Vele, loše stanje u Šumama HBŽ ???

Čisto manipuliranje i obrtanje teza. Zna se tko i kako postavlja Skupštinu društva, Nadzorni odbor i Upravu društva.

Neutralnom čovjeku jasno je koje ovlasti i obveze bi trebala imati Skupština društva i Nadzorni odbor, ali isto tako znamo da u praksi izvršni direktor je alfa i omega. Ovi gore su samo podrepaški fikusi i to dobro plaćeni.

Kažu stanje u šumama LOŠE.

Pa, tko je kriv za to?

Samo jedna osoba, direktor ili ti Branko Ivković zvani „HOS“ i partija iznad njega.

Ni više, niti manje, ni lijevo, niti desno.

Ne smije se dozvoliti da Uprava društva pokuša razvodniti i odgovornost i najvjerojatnije minuse u blagajni prebaciti na nebitne likove, kojih se uistinu nije ništa pitalo. Nisu oni potpisivali račune, masu njih otpisivali, dijelili dilove, primali brdo uhljeba itd. Sve ovo i mnogo toga drugog je dovelo do lošeg stanja. Ne smije se dozvoliti bleferima koji su u manjini, da uopće dođu u priliku da nekog ucjenjuju. Nemojte se s njima cjenkati, sigurno će vas prevariti.

NN osoba – njen pogled

„Došao trenutak za konačni rasplet. Izabrani termin „briga za zaštitu imovine“ zvuči mi poput političkog prezervativa.

Izgleda da se politika u Županiji isključivo svela na vođenje „brige“ za zaštitu i upotrebu imovine, pošto zaštita ljudi godinama izostaje. Upotrebljavanja nikad više, ljudi iz godine u godinu sve manje i manje.“

NN osoba – njen pogled

Bilo je povećanja cijena drvnih sortimenata u zadnjih godinu dana ako se ne varam. To je udar na građane i poduzeća koja se bave drvopreradom. Većina vlasnika pilana s područja Hercegbosanske županije tvrdi da im nedostake drvnih sortimenata za preradu.

NN osoba – stav

Obzirom na pozivanje na demokratske principe i većinu od strane predstavnika OO HDZ BiH Tomislavgrad bilo bi interesantno da pojasne na koji način i kojim sredstvima su od 8.348 glasova upisanih od strane SIP-a  od čega u gradu Livno 2.599 glasova, a u općini Tomislavgrad 3.202 glasa pretvorili u 6 zastupnika iz Tomislavgrada, a samo jedan iz Livna. O nečemu neobičnom i interesantnom za tijela koja su zadužena za suzbijanje nezakonitosti vrlo indikativan je podatak da je Livnu za jednog zastupnika u Skupštini HBŽ trebalo 2.599 glasova dok je u isto vrijeme Tomislavgradu za jednog  zastunika trebalo samo 533 glasa. Neki kažu da nije bilo zaustavljeno daljnje prebrojavanje u SIP-u da bi svi zastupnici u ime HDZ BiH bili iz Tomislavgrada.

Na kraju imajući u vidu sve gore navedeno glasovat ćemo protiv smjene i imenovanja novih članova Društva iz principjelnih razloga jer ovo nije pravi način kako to treba raditi I to nas podsjeća na neka prošla vremena za koje smo mislili da su daleko iza nas.

Također, naglasili smo da bi zastupnik Županijske neovisne liste kad bi gledao samo s osobne strane bio s obe ruke za smjenu postojeće Skupštine, Nadzornog odbora i uprave jer su prilikom razrješenja s mjesta predsjednika Vlade Hercegbosanske županije isti ti koji čine trenutno Upravu društva i oni koji s njima upravljaju bivšeg predsjednika Vlade rasporedili u zatvor otvorenog tipa koji smo mi zaposleni zvali Alkatraz, a ovi u sustavu ŠGD –a Rasadnik Pržine. 

Umjesto da bivšeg predsjednika Vlade vrate na mjesto Šefa službe za internu kontrolu isti su ga rasporedili na najniže plaćeno mjesto u sustavu ŠGD-a o čemu se vodi sudski postupak. Navedenim rasporedom umanjeni su prihodi za cca 800 KM na mjesčnoj razini ali sam uz pomoć većine vrijednih i poštenih ljudi u zatvoru otvorenog tipa zv. Alkatraz izdržao i stekao veliku pouku za daljnje političko djelovanje i život.

Tomislavgrad, 1. listopada 2019. godine.