Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Skupština Hercegbosanske županije kreće u borbu protiv korupcije

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

 

Dana, 24. rujna 2019. godine u prostorijama Skupštine Hercegbosanske županije održan je sastanak predstavnika Nacionalnog demokratskog instituta BiH (NDI), predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije i predstavnika Klubova zastupnika na temu: “Borba protiv korupcije i uloge Skupštine u tim aktivnostima”.

Pored onog što je navedeno u obavijesti Stručnih službi Skupštine Hercegbosanske županije (link: https://www.facebook.com/372203322926285/posts/1874314706048465/) u ime Županijske neovisne liste naglasio sam da su korupcijom ne samo kod nas nego i u cijeloj BiH zarobljene sve javne institucije.

Naveli smo da je najbolji primjer sudjelovanja u nezakonitim i koruptivnim radnjama bio izborni proces u Hercegbosanskoj županiji jer da nije bilo izbornih manipulacija zasigurno bi bio drugačiji odnos političkih subjekata unutar Skupštine Hercegbosanske županije izražen u broju zastupnika po pojedinom političkom subjektu, a pitanje je i koji bi bili zastupnici unutar pojedinih političkih subjekata u Skupštini Hercegbosanske županije.

Kad se ima tako formiranu Skupštinu teško je očekivati da može biti iskrene borbe protiv korupcije.

Međutim, u svakom slučaju treba dati šansu vladajućim da pokažu da im je stalo do borbe protiv korupcije, a to će u početku najbolje potvrditi ako na čelu skupštinskog tijela za borbu protiv korupcije nađe neko iz oporbe.

Neće biti dobro ako prema tom skupštinskom tijelu, koje bi trebalo definirati u pogledu njegovog načina formiranja, formalno ili neformalno tijelo, njegove mjerodavnosti, predstavnici političkih stranaka pogotovo vladajućih budu imali odnos kao i prema implementaciji Strategije za borbu protiv korupcije Hercegbosanske županije 2016.-2019. i Akcijskog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije Hercegbosanske županije 2016.-2019. kao i odnos prema Timu za borbu protiv korupcije i kontakt osobama unutar pojedinih institucija.

Nije nam poznato da je bilo nekih konkretnih aktivnosti u provedbi mjera planiranih strategijom i akcijskim planom tako da ispada da se na tim dokumentima, kao i na mnogima drugima, hvata prašina.

Ne treba sumnjati, ako profunkcionira navedeno antikorupcijsko skupštinsko tijelo, da će imati velikih problema i pokušaja osporavanja jer su koruptivne radnje glavne poluge u provedbi kako interesa pojedinaca tako i pojedinih organizacija.

Bez tih koruptivnih aktivnosti pojedinci, a i organizacije ne bi znale funcionirati.

Iz tih razloga predložili smo da se formira antikoruptivno skupštinsko tijelo, neformalno ili formalno, na čijem čelu bi bila osoba iz oporbe s čim su se složili prisutni na sastanku, a do slijedećeg sastanka predsjedatelj Skupštine i Stručne službe da vide slična rješenja u drugim županijama u FBiH, entitetu Republike Srpske, Parlamentu Crne Gore (Parlamentarni odbor za borbu protiv korupcije) i drugim zakonodavnim tijelima u okruženju.

Pored navedenog obzirom na interes javnosti želimo podijeliti informaciju, iako je iz neslužbenih izvora, da je imenovanje mandatara u završnoj fazi i da će početkom listopada 2019. godine od strane predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije mandatarom biti imenovan Ivan Vukadin iz Tomislavgrada po prijedlogu Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije.

S poštovanjem,

Livno, 24. rujan 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:

Draško Dalić