Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Početak političkog kraja donedavne apsolutne vladarice HBŽ-a, izgubila potporu i Čovića?

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

 

Svi politički indikatori u Hercegbosanskoj županiji upućuju na jedno, a to je da je proteklih dana otpočeo politički kraj donedavno neupitne vladarice ovih prostora – Borjane Krišto.

Krenimo od prve činjenice da vlasti u Hercegbosanskoj županiji nema već godinu dana i da Krišto unatoč poziciji zamjenice predsjednika HDZ-a BiH ne uspijeva godinu dana nametnuti svog obiteljskog zeta za predsjednika Vlade Hercegbosanske županije.

Dakle otvorenu potporu u nastavku provedbe njezine politike više nema, niti je imala, u Mostaru i kod predsjednika stranke Dragana Čovića.

Razlog je više nego jasan, između potpore Krišti i raskola stranke na duvanjsko i livanjsko krilo i gubitka vlasti, on bira ostanak cjelovitog HDZ-a i onog koji je na vlasti.

Nitko, pa ni Čović ne može protiv šest zastupnika iz Tomislavgrada u Skupštini Hercegbosanske županije, dvojice u Zastupničkom domu Federacije BiH i jednog u Domu naroda. Prevelik je to kapital bez kojeg se ne može napraviti apsolutno ništa u Hercegbosanskoj županiji.

Pustio je Čović tako vremenu da oslabi taštinu Krištine kako bi lakše prihvatila postizbornu realnost, pobjedu Duvnjaka i vlastiti politički kraj.

Jer što znači kad si zamjenik predsjednika „moćne“ stranke, a nemaš političku bazu, ništa, tigar si od papira i pitanje je kratkog vremena kada ćeš izgubiti sve.

Činjenica broj dva je prijedlog imenovanja i kandidatura Ivana Vukadina za županijskog mandatara Vlade i predsjednika stranačkog županijskog odbora HDZ-a BiH.

Volja je to Kluba Hrvata u Skupštini Hercegbosanske županije i duvanjskog HDZ-a BiH.

Obje činjenice su poslovničkim i statutarnim akrobacijama predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije i Županijskog odbora HDZ-a BiH zanemarivane i njihova implementacija odgađana.

Tako predsjednik Skupštine nije uvažio odluku tijela zakonodavne institucije kojom predsjeda nevješto se pravdajući poslovničkim razlozima dok je županijski HDZ potpuno ignorirao kolege iz Tomislavgrada, koji uopće nisu došli na sjednicu, kada je ponovno za vodećeg čovjeka Županijskog odbora HDZ BiH izabran Branko Ivković iz Livna.

Kao što je i najavljeno, naredni tjedan mogao bi konačno razriješiti enigmu oko imenovanja mandatara, a po nekim još ne potvrđenim informacijama mogla bi se naći na dnevnom redu Kolegija Skupštine Hercegbosanske županije koji je zakazan za 30. rujna 2019. godine u 11,00 sati u Tomislavgradu i točka koja bi vodila ka razrješenju Skupštine JP ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres i imenovanje novih članova.

Kolegij Skupštine Hercegbosanske županije zakazan je bez navođenja dnevnog reda, a po neslužbenim informacijama, najvjerojatnije 01. listopada 2019 godine, mogla bi se sazvati i održati izvanredna sjednica Skupštine Hercegbosanske županije.

Livno, 28. rujna 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:

Draško Dalić