Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Hercegbosanska županija slijepo crijevo Federacije BiH

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

 

O odnosu viših razina izvršne vlasti kao i političkih stranaka koji čine vlast na tim razinama prema Hercegbosanskoj županiji najbolje govori i najnovija raspodjela novca za projekte cestovne infrastrukture koja je urađena na 184. sjedinci Vlade Federacije BiH održanoj 27. lipnja 2019. godine.

Naime, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o izmjenama i dopunama proračuna za 2019. godinu kojom je između ostalog planirano cca 300 miliona KM za prometnu infrastrukturu iz kojih će biti financirani projekti izgradnje brze ceste Lašva – Nević polje, izgradnja južne obilaznice Mostara, sarajevske obilaznice, izgradnja tunela Hranjen prema Goraždu kao i drugi manji projekti.

Kako se iz navedenog vidi i dalje se prostor Hercegbosanske županije obilazi u širokom luku i sve se čini da se u prometnom i svakom drugom smislu i dalje drži u blokadi čime su od Hercegbosanske županije napravili slijepo crijevo Bosne i Hercegovine.

Za razliku od većih prometnih infrastrukturnih projekata koji se rade na drugim područjima Federacije BiH na prostoru naše Županije grade se nogostupi do obiteljskih kuća pojedinih političara te se vrše u manjoj mjeri sanacije pojedinih mjesta na magistralnim cestama.

Svi koji prometuju putnim pravcima u Hercegbosanskoj županiji svjedoci su loše prometne infrastrukture, a da ne spominjemo da izgradnja brzih cesta ili najava izgradnje autoceste Banja Luka – Glamoč – Livno – Split nije nikome od interesa.

Pored navedenog o odnosu predstavnika vlasti na višim razinama prema prostoru Hercegbosanske županije pokazuje i prekategorizacija prometnica u magistralne ceste koje opet ne slučajno jer je to postalo pravilo zaobilaze područje naše Županije (link:http://www.vrisak.info/…/neke-ceste-svrstane-u-magistralne…/).

Obzirom da u političkim strankama koji čine vlast u BiH, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ima i predstavnika s područja Hercegbosanske županije konačno je vrijeme da isti uvide činjenicu dugogodišnjeg zapostavljanja Hercegbosanske županije i da iskoriste svoj glas u interesu svih ljudi koji žive na ovom zapostavljenom i zaboravljenom prostoru.

Dok drugi rade u interesu građana koje predstavljaju dotle predstavnici stranaka koji čine većinu HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDA u Hercegbosanskoj županiji ni 263-i dan od dana održavanja Općih izbora nisu uspostavili vlast u Hercegbosanskoj županiji.

Livno, 28. lipnja 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:

Draško Dalić