Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Ustava – Brana spuštena, Livanjsko polje poplavljeno, zašto i dokle tako?

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Ustava – Brana spuštena, Livanjsko polje poplavljeno, zašto i dokle tako?
Tko će prije reagirati na informacije koje međusobno razmjenjuju poljoprivredni proizvođači o spuštenoj ustavi – brani i poplavama u livanjskom polju kojim su ugroženi njihovi usjevi.
Hoće li predstavnici vlasti, gradske i županijske, a i predstavnici poduzeća koje gospodari i upravlja objektima i vodama konačno shvatiti da bi poljoprivredna proizvodnja u Livanjskom polju trebala imati prioritet u odnosu na proizvodnju energije što kod nas nije slučaj.
Isto tako onima koji svojataju vodu koja se pojavljuje u Livanjskom polju kao Duvanjskom, Glamočkom ili Kupreškom radi njima, a i nama znanih interesa, želimo poručiti ovdje se ne radi o vodi koja teče slobodno svojim prirodnim tokovima, već o vodama koje se prikupljaju putem kanala u Livanjskom polju i kojom se putom drugih izgrađenih objekata upravlja kao što su ustave odnosno brane.
Dakle, jedan od kriterija za raspodjelu sredstava dobivenih od HEP-a između općine Tomislavgrada i grada Livna mora biti i količina prikupljene vode.
Navedenim objektima bi pored ostalog trebalo upravljati tako da se omogući poljoprivredna proizvodnja u Livanjskom polju bez većih ekscesa, bilo poplava ili suša, jer kad se ulazilo u ovaj projekat u izdanim dokumentima naglašavalo se da poljoprivredna proizvodnja u Livanjskom polju ima prioritet u odnosu na proizvodnju energije.
Ako to više nije prioritet, recite tko je tako odlučio i zbog čega?
Ako postoji takva odluka onda bi donositelji takvih odluka trebali konačno u suradnji s gradskom i županijskom vlasti zauzeti čvrsti stav i priopćiti ga svim onima koji su zainteresirani da proizvode hranu u Livanjskom polju da se prestane s proizvodnjom hrane i da istu zabrane.
U suprotnom, gradska i županijska vlast, trebaju žurno poduzeti aktivnosti kako bi dugoročnije zaštitili poljoprivredne proizvođače i njihove usjeve u Livanjskom polju od šteta jer ako se ovako nastavi vrlo brzo Livanjsko polje postat će napuštena i zapuštena šikara obrasla raznoraznim nekorisnim drvećem.
Što drugo preostaje onima koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom u Livanjskom polju nego napustiti proizvodnju hrane i zapustiti poljoprivredne površine, a dobar dio njih i otići izvan naših prostora, znajući da će nekad neko tko nije s naših prostora privesti kulturi zapuštene površine čudeći se kako desetljećima neki koji su tu prije živjeli nisu mogli to isto.
Nadamo se da će oni koji gospodare i upravljaju vodama u Livanjskom polju vrlo brzo poduzeti aktivnosti za koje u prvi tren ne treba puno vremena i sredstava, a to je podići ustavu – branu kako bi smanjili razinu vode u Livanjskom polju, a da će i predstavnici vlasti žurno djelovati.
Županijska neovisna lista