Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Raspodjela financijskih sredstava zdravstvenima ustanovama u Hercegbosanskoj županiji, KRITERIJI?

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Smatramo da javnost o određenoj javnoj temi treba biti informirana s više adresa. Pohvalno je stoga što je i Zavod za zdravstveno osiguranje izrekao javno svoj stav vezan uz „aktualnu zdravstvenu problematiku“ zdravstvenog sektora koju smo u zadnje vrijeme pratili kroz javni internetski diskurs.
Uz sve ono čime ste nas upoznali u donesenom priopćenju istaknuta je i dodatna pomoć koju su vam dopustili pozitivni rezultati vašeg poslovanja, a kojom ste zbog „teškog financijskog stanja, naslijeđenog i pogoršanog aktualnom pandemijom corona virusa“ pripomogli zdravstvenim ustanovama s dodjelom 215.000,00 KM (Županijska bolnica 80.000,00 KM, DZ Tomislavgrad 40.000,00 KM, DZ Livno 35.000,00 KM, DZ Drvar 30.000,00 KM, DZ Glamoč i DZ Kupres po 15.000,00 KM).
Analizirajući ovakav omjer podjele, a vođeni tim da je to svojevrsna pomoć zbog aktualne pandemije, otvorili ste prostor za špekulacije o kriterijima za podjelu. Vjerujemo da ih je bilo, kriterija.
Pa kako bismo svi izbjegli bilo koji oblik špekuliranja, a vjerujemo da su jasan i koncizan odgovori sredstva konstruktivnog komuniciranja, molimo da javnost u županiji, a posebno u domovima zdravlja upoznate i s kriterijima ovakve podjele.
Potkrepu prethodnom na svojevrstan način imamo i u dijelu iz nedavnog priopćenja ministra u Vladi HBŽ Momčila Bajića u pravcu rukovodstva županijske bolnice koji kaže: „Informisanje javnosti najbolje se ostvaruje proaktivnom transparentnošću – objavom svih relevantnih informacija kako bi građani čiji novac trošimo i zbog kojih postojimo mogli sami direktno i neposredno imati uvid u način upravljanja i rukovođenja svim javnim ustanovama. Dobar primjer šta to konkretno znači imamo u Kantonu Sarajevo, gdje su pored ostalog, i primanja zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstvene ustanove, javno dostupna.“
Referirajući se na ovo zadnje, pozivamo mjerodavne da s ciljem uspješnog poslovanja i života svih ljudi naše županije, prepisuju i u djelo provode primjere dobre prakse drugih. Već sada, danas!
Županijska neovisan lista