Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Osvrt na dopisno glasovanje za grad Livno

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO


Od ukupno prijavljenih 719 birača za glasovanje putem pošte za grad Livno za Lokalne izbore 2020 – veza: https://docdro.id/cvq3OEW , brojčani prikaz po državi – veza: https://docdro.id/5GO5IJo , glasačko pravo za gradsko vijeće grada Livno ostavilo je 269 glasača ili 37,41%.
S pravom se postavlja pitanje ako se neko legalno prijavljuje za glasovanje putem pošte zašto to pravo nije i ostvareno?
Očito da se u ovom slučaju u potpunosti potvrdi naša sumnja da je velika većina birača za dopisno glasovanje prijavljena bez njihovih znanja na adresama koje nisu imale veze s njihovim mjestom boravka izvan Bosne i Hercegovine.
Isto tako se može izvući zaključak da najveći broj onih koji su sudjelovali u izvršenju kaznenih djela nisu imali hrabrosti do kraja obaviti svoje nezakonite aktivnosti jer su očito zbog STRAHA od kaznenog progona odustali od preuzimanja glasačkog materijala koji je dostavljen na njima poznate adrese.
Međutim, izvršitelji kaznenih djela vezani za provedu izbornih aktivnosti za prijavu glasača na adrese na kojima su prijavljeni glasači ne trebaju znati da su svojim nezakonitim i nečasnim radnjama počinili kaznena djela za koja će odgovarati.
U suprotnom potvrdit će se stav onih koji kažu da žive u društvu u kojem nema vladavine prava, a da u njemu caruje kriminal i korupciju.
Također, interesantna je vrijednost dopisnih glasačkih listića po političkim strankama za gradsko vijeće – link: https://docdro.id/D2MnP9c .
Iz navedenih podataka proizlazi da je HDZ BiH dobio samo 117 glasova što je vrlo malo ili gotovo zanemarivo u odnosu na aktivnosti koje su isti imali po pitanju prijave glasača za dopisno glasovanje.
Želite li dati odgovor šta se dogodilo s nedostajućim glasovima?
Raspodjela preferiranje dopisnih glasova po pojedinim kandidatima HDZ BiH sama za sebe dovoljno govori pa ćemo na ovom mjestu dati samo njihov prikaz bez dodatnog komentara – link: https://docdro.id/tD3LF5v .
Isto tako je interesantna raspodjela dopisnih glasova po kandidatima za gradonačelnika – link: https://docdro.id/Fa8FC0H .
Između ostaloga može se izvući zaključak da je kandidat HDZ BiH Darko Čondrić dobio 182 glasa što je za 65 dopisnih glasova više nego što je dobio HDZ BiH za gradsko vijeće.
Logično se nameće pitanje odakle ta razlika?
Jedini mogući odgovor jeste da je dobar dio glasača SNSD-a prijavljenih za glasovanje iz Srbije – njih 127, glasovao za kandidata HDZ BiH Darka Čondrića.
Legitimno je pravo svakog pojedinca da glasuje po svojoj savjesti, međutim teško je dati neko razumno obrazloženje da su uglavnom osobe srpske nacionalnosti koje žive u Srbiji nakon 30-ak godina iste prijave za glasanje putem pošte i da su baš na ovim izborima samostalno odlučile dati svoj glas SNSD-u i kandidatu HDZ BiH Darku Čondriću.
Iz svega gore navedenog očito je da se nisu birala sredstva da se dođe što bolji rezultat zbog STRAHA od gubitka vlasti, a kasnije i zbog STRAHA od kaznenog progona neki od onih koji su u tom sudjelovali nisu do kraja realizirali svoje nečasne radnje.
Još jednom se potvrdio stav Miroslave Krleže koji je još davne 1919. godine zapisao: „Ja, naime, oduvijek znam ovu istinu, da papkari i kopitari bježe u stado i turaju glave u sredinu i bleje, kada ide vuk. Neka stado bleji! Ja ne znam još jesam li vuk, ali dvopapkar ni kopitar nisam, to stoji! “
Na kraju postavljamo javno pitanje predstavnicima tijela zaduženim za otkrivanje i gonjenje počinitelja kaznenih djela dok se se stiglo s poduzimanjem mjera i rad na otkrivanju počinitelja kaznenih djela Nedozovljenog korištenja osobnih podataka, Krivitvorenja isprava i Prijevara pri glasovanju po podnesenoj kaznenoj prijavi Županijske neovisne liste.
Navedeni upit dostavit ćemo i služiti putem mjerodavnih preko zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije.
Predsjednik ŽNL: Draško Dalić