Ulica Kneza Mutimira 48, Livno 80101
034/203-906
znlista@gmail.com

Osvrt na IV. izvanrednu sjednicu Skupštine Hercegbosanske županije

PRAVEDNO - ODGOVORNO - TRANSPARENTNO

Dana, 26. ožujka 2020. godine održana je IV. Izvanredna sjednica Skupštine Hercegbosanske županije na kojoj su razmatrane i jednoglasno usvojene prve četiri (4) točke dnevnog reda od strane zastupnika prisutnih pri glasovanju dok je peta (5) točka primljena na znanje.
Razmatrane su slijedeće točke:

1. Prijedlog Proračuna Hercegbosanske županije za 2020 godinu – link: https://docdro.id/aUdu6TL;
2. Prijedlog Zakona o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za 2020 godinu – https://docdro.id/8fnPrHq;
3. Prijedlog Odluke o davanju suglasnost na Financijski plan Zavoda za upošljavanje Hercegbosanske županije za 2020. godinu;
4. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Odluku o izvršenju Financijskog plana Zavoda za upošljavanje Hercegbosanske županije za 2020. godinu – link: https://docdro.id/g87Tsn2 i
5. Izvješće o aktualnom zdravstvenom stanju u Hercegbosanskoj županiji i mjere koje se poduzimaju u prevenciji, zaštiti stanovništva od corona virusa.

Kroz cijelo vrijeme trajanja sjednice Skupštine Hercegbosanske županije pozivalo se od strane svih prisutnih na zajedništvo svih snaga kako bi svi skupa bili uspješniji u prevenciji i sprječavanju širenja korona virusa.

Zajednički stav jeste da sve trenutne nesporazume, političke sukobe pojedinaca i organizacija treba staviti po strani radi stvaranja što povoljnijeg ozračja obzirom na trenutno stanje u društvu što je jedan od preduvjeta za kvalitetnije i efikasnije djelovanje svih institucija i pojedinca što nam je trenutno svima potrebno.

U ime Županijske neovisne liste ponovio sam jedan dio stavova navedenih u osvrtu na održan X. Kolegij Skupštine Hercegbosanske županije – link: http://znlista.org/…/x-kolegij-skupstine-hercegbosanske-zup….

Posebno sam istakao da bi predsjednik Vlade trebao formirati savjetodavno političko tijelo koje bi pokazalo obzirom na njegov sastav da iza odluka Stožera stoje sve strukture vlasti kako zakonodavne, tako i izvršne i političke.

Također, predložili smo da se u članku 12. stavku 1. u točki 1. Zakona o izvršenju proračuna napravi izmjena na način da na tom mjestu bude zdravstvo – borba protiv korona virusa dok se ostale točke pomjere za jedno mjesto. Navedena izmjena se odnosi na to da pri izvršenju proračuna zdravstvo – borba protiv korona virusa ima prioritet u odnosu na sve druge stavke što je od strane zastupnika Skupštine Hercegbosanske županije i usvojeno.

Obzirom da je od strane pojedinih osoba izvan Skupštione bilo drugačijih prijedloga i stavova oko promjena pojedinih stavki proračuna, a imajući u vidu činjenicu da će se pristupiti rebalnsu proračuna, molimo Vas da nas kontaktirate preko web stranice – link: http://znlista.org/kontakt i dostavite svoje prijedloge, sugestije, stavove, mišljenja kako oko Proračuna za 2020. godinu tako i za sve ostalo što je predmetom Vašeg interesa.
Ovaj kontakt Vam daje mogućnost da nam anonimno dostavite Vaše informacije popunom samo rubrike sadržaja poruke.

Današnjim usvajanjem proračuna omogućeno je Stožerima pristup sredstvima u ukupnom iznosu od cca 2.000.000,00 KM što nam je obzirom na vrlo slabu opremljenost zdravstvenih ustanova i stanovništva neophodnom zaštitnom i drugom opremom bio prioritet u odnosu na sve ostalo.

Sjednica Skupština Hercegbosanske županije uz prikaz stanja i aktivnosti koji se provode na zaštiti od korona virusa završio je u duhu jednoglasnog stava da moramo u ovoj borbi biti svi zajedno i pozivom za sve oni koji to mogu OSTANIMO KUĆI!

Livno, 26. ožujka 2020. godine,

Predsjednik Županijske neovisne liste i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:

Draško Dalić